Kuchnia to serce domu, a blat kuchenny jest jednym z jej najważniejszych elementów. To miejsce, gdzie przygotowujemy posiłki i prowadzimy wiele innych codziennych czynności. Dlatego wybór odpowiedniego materiału na blat i nad blat kuchenny ma ogromne znaczenie. W dzisiejszym poście rozwiejemy wątpliwości i przedstawimy różne opcje materiałów, które można użyć.
1. Kamień
Kamień to jeden z najbardziej porządanych materiałów na blat i nad blat kuchennych. Jest trwały, odporny na zadrapania, ciepło i plamy, co czyni go idealnym wyborem do intensywnie używanej kuchni. Najczęściej stosuje się granit, chociaż w realizacjach znajdziecie także inne kamienie. Pamiętaj, aby unikać marmuru, który nie jest odporny na kwasy, czyli np sok z pomidora, chyba że naprawdę będziesz o niego dbać.
2. Kwarcowy kamień kompozytowy
Kwarc kompozytowy to materiał stworzony z żywicy i kruszywa kwarcowego, tzw. sztuczny kamień. Jest trwały, odporny na plamy i podobnie jak kamień, łatwy w pielęgnacji. Kwarc jest doskonałym wyborem dla tych, którzy cenią estetykę i wytrzymałość. Jego zaletą jest także niższa cena niż kamienia.
3. Spieki i płytki.
Spieki, to nic innego jak duża płytka, a te są bardzo odporne na plamy i łatwe w utrzymaniu, ale mogą być mniej odporne na wysoką temperaturę niż granit. Ogromną zaletą spieków jest piękno ich wzorów. Blaty te mogą być naprawdę cienkie – 12mm. Możemy na nich kroić i stawiać gorące blachy prosto z piekarnika ( np. Dekton). Nie pomylcie jednak gresu z płytkami cementowymi, które mają zupełnie inne właściwości.
4. Kompozyt mineralno-akrylowy czyli “coriany”
Corian, Staron, Hi-Macs, Kerrock to różne nazwy popularnych kompozów i jednego z naszych ulubionych materiałów na blat. Kompozyty te są wyjątkowo trwałe i odporne na zadrapania oraz uszkodzenia mechaniczne. Pozwalają na łatwe usuwanie drobnych rys. Są odporne na plamy, a także łatwe w utrzymaniu czystości. Blat z tego materiału nie będzie miał także żadnych widocznych łączeń, w tym na połączeniu zlewu i blatu.
Warto pamiętać, że corian nie jest odporny na wysoką temperaturę (jest termoplastyczny), więc nie kładziemy gorących garnków bezpośrednio na blat.
5. Drewno
Blaty oraz przestrzenie nad blatem wykończone drewnem nadają kuchni ciepło i naturalny urok. Drewno jest miękkie, co oznacza, że jest bardziej podatne na zadrapania i uszkodzenia. Jednak regularna konserwacja, jak olejowanie, może pomóc utrzymać drewno w dobrej kondycji. Pamiętajcie, aby nie stawiać na nich gorących garnków. Nie traktujcie ich także jak deski do krojenia.
6. Laminaty i płyty kompaktowe.
Laminaty to druga stosunkowo budżetowa opcja, która oferuje szeroką gamę kolorów i wzorów. Są one odporne na plamy i łatwe do czyszczenia, ale mniej trwałe niż kamień, spieki czy konglomeraty. Dobre jakościowo laminaty są trwałe, ale warto zainwestować w te lepsze jakościowo produkty. Szczególnie należy zwrócić uwagę na połączenia różnych fragmentów blatu, ponieważ miejsca te są najmniej odporne na wodę. Charakteryzuje je także szeroki wybór wzorów. Znajdziemy monkolory, ale także blaty imitujące kamień czy drewno (chociaż my nie przepadamy za imitacjami)
Warto zwrócić uwagę także na kompakty, czyli warstwowe płyty powstałe z połączenia kilkudziesięciu wart papieru połączonego żywicą (HPL). Są one świetną opcją, gdy zależy nam na połączeniu dobrej odporności blatu w ciągle dobrej cenie.
6. Farba i lakiery.
Farba? Tak, farba! Jak najbardziej możemy stosować farbę nad blatem w kuchni. Najlepszym wyborem będą farby ceramiczne (np. farba Para) lub posiadające takie właściwości (np. farba Flugger Dekso 5). Farby te odporne są nie tylko na wodę, ale także tłuszcz i inne plamy. Ściany nimi pokryte można szorować. I dodatkowo jest to rozwiązanie ekonomiczne.
Świetnie sprawdzają się także satynowe bezbarwne lakiery, nazywane czasami kaflami w płynie, które zabezpieczą powierzchnie pod nimi.
7. Tapeta
Istnieją na rynku także tapety, które można stosować nad blatem w kuchni. Wybieraj producentów, którzy wykonane są z materiałów odpornych na wodę, szorowanie i zabrudzenia!
Projekt maKa architekci. Fot. Studio Fuego.
Podsumowanie
Wybór odpowiedniego materiału na blat kuchenny zależy od Twoich potrzeb oraz preferencji. Każdy z wymienionych materiałów ma swoje zalety i wady. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto rozważyć, jak często korzystasz z kuchni, jakie masz potrzeby i jaki styl chcesz osiągnąć. Nie bez znaczenia będzie także budżet.